Γ.Εμμανουήλ : Η Γκατζια οφείλει να ανασυνταχθεί.
Στα βόρεια του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται ο οικισμός της Γκατζιας .
Όσοι δεν γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του μικρού αλλά πανέμορφου χωριού , την έμαθαν με αφορμή τη καταστροφική πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου .
Μόνιμοι κάτοικοι λιγότεροι από εκατό , οι περισσότεροι ηλικιωμένοι , αλλά και αρκετοί σε νεαρή ηλικία που έκαναν οικογένεια και επέλεξαν να μείνουν εκεί , απομονωμένοι σχετικά αλλά περήφανοι , και με μόνιμα ζωγραφισμένο ένα χαμόγελο καλοσύνης .
Οι σημερινοί κάτοικοι είναι περισσότεροι Αρκάδες που έχουν εγκατασταθεί εκεί πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο , και οι οποίοι είχαν έρθει σα τσοπάνηδες , και κατ ΄αρχας έμεναν μόνο τους χειμερινούς μήνες , αλλά σιγά-σιγά έγιναν μόνιμοι κάτοικοι .Εκτός από τους Αρκάδες υπάρχουν και Αρβανίτες που προέρχονται από το Αραχναίο .
Φτωχοί άνθρωποι του μεροκάματου , καλλιεργούν με πολύ κόπο την γη τους , φιλότιμοι , φιλόξενοι και με ανοιχτό μυαλό . Από το μονοθεσιο Δημοτικό Σχολείο που λειτουργούσε παλαιοτέρα [ πριν μας κυριεύσει η ΄΄ εξέλιξη ΄΄ και η δημιουργία τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων ] στο χωριό, αποφοίτησαν , και εν συνεχεία σπούδασαν και εξελίχθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι στο χώρο των γραμμάτων .
Σε αυτή τη μικρή κουκίδα του χάρτη λοιπόν υπάρχουν και κατοικούν άνθρωποι περήφανοι , ζεστοί . Άνθρωποι που σε κερδίζουν με την απλότητα και την αυθεντικότητα τους . Απομακρυσμένοι από την ένταση της πόλης ακολουθούν δικούς τους ρυθμούς , και εκ των πραγμάτων η φύση θέτει τους δικούς της κανόνες στη ζωή τους .Πολλά χρόνια τώρα , κάτω από τη σκέπη του Αγίου Κωνσταντίνου τον οποίο υπεραγαπούν , συνεχίζουν με τιμιότητα και πίστη τον αγώνα για την επιβίωση τους .
Αυτό το μικρό παράδεισο λοιπόν , με την ομορφότερη θεα σε κατοικημένη περιοχή σε όλο το Νομό Αργολίδας , έβαλε στο μάτι πριν λίγες μέρες η πύρινη λαίλαπα .
Μετά την εκκένωση του χωριού υπό το φόβο δυσμενών εξελίξεων , έβλεπες πρόσωπα τρομαγμένα , με ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους την αγωνία , με σώματα κατάκοπα και μάτια βουρκωμένα . Περίμεναν όμως , έχοντας ζωντανή την ελπίδα ότι κάτι καλό θα συμβεί . Είχαν μέσα τους πίστη .
Η φωτιά όμως πλησίαζε απειλητικά και οι έντρομοι κάτοικοι είχαν αρχίσει να κλονίζονται .Τι περνούσε άραγε από το μυαλό αυτών των ανθρώπων όταν έβλεπαν να απειλούνται οι περιουσίες τους . Οι κόποι μιας ολόκληρης ζωης . Κανείς μας δεν είχε τη δύναμη ούτε να τους παρηγορήσει . Θα μπορούσε κάτι να σώσει τη κατάσταση ; Κι όμως τους έσωσε η πίστη τους . Ήταν μεγάλη συγκίνηση πραγματικά όταν έβλεπες ανθρώπους νέους , ηλικιωμένους , ασυμβιβάστους με τα επερχόμενα , στο σημείο που είχαν οδηγηθεί μετά την εκκένωση του χωριού , να κάνουν συνεχώς το σταυρό τους και να επικαλούνται τη βοήθεια του θεού και του Αγίου Κωνσταντίνου . Του δικού τους Αγίου .
Αν δει κανείς τη νοητή γραμμή της φωτιάς σε ευθεία , τη στιγμή που έσβησαν οι φλόγες , αισθάνεται την υπέρτατη δύναμη που όρθωσε τοίχος προστασίας στα λιγοστά σπίτια , βεβαίως χωρίς να παραβλέπουμε τη μάχη με τις φλόγες που έδιναν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς . Εγώ έχω πραγματικά συγκλονιστεί .
Εύχομαι οι κάτοικοι του χωριού να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο , να σταθούν όρθιοι , να έχουν αισιοδοξία και πίστη . Ήταν μια δοκιμασία , ευτυχώς με αίσιο τέλος .
Έγινε γνωστό από τη Περιφέρεια ότι ξεκινούν οι αιτήσεις και η κατάθεση εκ του Νόμου των απαραίτητων δικαιολογητικών για αποζημιώσεις . Δαιδαλώδης διαδικασία με το τέρας της γραφειοκρατίας να συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πολίτες .
Γιάννης Εμμανουήλ
Κάτοικος Αγίου Δημητρίου