Που και πως θα πηγαίνουν τα σκουπίδια του Δ. Επιδαύρου.
Που τελικά θα πηγαίνουν τα σκουπίδια του Δ. Επιδαύρου ; Πως και με ποια μέσα θα μεταφέρονται; Που θα γίνει και πως θα λειτουργεί τελικά ο σταθμός μεταφόρτωσης ;
Απαντήσεις σε όλα αυτά έδωσε με μία μακροσκελή ανάρτηση του ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης.
Αναλυτικά :
Επειδή μερικοί αρέσκονται στο να αποκρύπτουν την αλήθεια ή τέλος πάντων να λένε τη μισή, καλό θα είναι να σας (ξανά) πω τι συμβαίνει με τα απορρίμματα.
Ιστορικό
Στο τέλος του 2011 ο τότε Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέλαβε να λύσει το θέμα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο με ολοκληρωμένη διαχείριση. Παρόν στην ημερίδα ο τότε υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος έλεγε απευθυνόμενος στου Δημάρχους: “μην αφήσετε άλλον να λύσει το θέμα των απορριμμάτων! Αυτό είναι δικό σας και πρέπει εσείς να το λύσετε’’. Φυσικά εκείνη την ώρα αυτό φάνταζε σαν ανέκδοτο!
Το θέμα ξεκίνησε! Αυτοί που το στήριζαν το πολέμησαν, αυτοί που το πολέμησαν προσπάθησαν να το αλλάξουν, αλλά τελικά το στήριξαν και καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος πρόεδρος του Εδεσσαϊκού θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ο υπεύθυνος τύπου του έργου, με τις τόσες αλλαγές που έγιναν (είναι αυτός ο κύριος που έχει γίνει viral το βίντεο του και προσπαθεί να μας πείσει ποιος ήθελε και ποιος δεν ήθελε να γίνει ο αγώνας και καταλήγει “αυτό μόνο τίποτε άλλο’’).
Φτάνουμε λοιπόν στο 2021 και υπογράφεται η έναρξη του έργου, σχεδόν όπως ξεκίνησε, χωρίς να μειώνουμε τη σημασία των όποιων αλλαγών έχουν γίνει!
10 χρόνια μετά!
Όλα αυτά τα χρόνια όσα εναλλακτικά σχέδια ξεκίνησαν ως κουβέντα, έμειναν εκεί!
Κάποιοι μεγάλοι Δήμοι ξεκίνησαν να κάνουν ενέργειες για την ενδιάμεση διαχείριση αλλά πάντα σε συνάρτηση με την ολοκληρωμένη διαχείριση και τον Περιφερειακό και Εθνικό σχεδιασμό.
Αρά λοιπόν μπορούμε με ασφάλεια 10ετίας να καταλήξουμε ότι ο δρόμος της Ηπείρου είναι και ο δρόμος της Πελοποννήσου!
Δήμος Επιδαύρου
Ο Δήμος μας με αποφάσεις (μέσω του ΦΟΔΣΑ – του οργάνου των Δήμων της Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων – αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου) και φυσικά με δηλώσεις, ήταν ΥΠΕΡ του Περιφερειακού σχεδιασμού. Οι αποφάσεις ανήκουν στην προηγούμενη δημοτική αρχή (ναι αυτή ακριβώς που είχε ως αντιδημάρχους τους “έκπληκτους τώρα’’ δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης κ.κ. Ξυπολιά – Οικονόμου – Μπλάτσου) αλλά και της τότε μείζονος αντιπολίτευσης που πολλοί από εμάς ήμασταν μέλη. Όσες εναλλακτικές σκεφτήκαμε, είπαμε, προτείναμε, κλπ, κλπ έμειναν σκέψεις και προτάσεις. Εδώ θα χρησιμοποιήσω και τη φράση του πρώην Δημάρχου Κώστα Γκάτζιου “εμείς με το 2% των απορριμμάτων της Πελοποννήσου περιμένετε να αλλάξουμε τον σχεδιασμό;’’.
Μοιραία λοιπόν πρέπει να ακολουθήσουμε την πορεία των πολλών.
Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.)
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, είναι μια εγκατάσταση όπου τα απορριμματοφόρα θα αδειάζουν και όλα μαζί κάθε 2-3 μέρες θα μεταφέρονται στο Σ.Μ.Α. Νέας Κίου, που είναι ο κεντρικός Σ.Μ.Α. της Αργολίδας. Κάτι σαν αυτό που είναι στο νέο δρόμο Λυγουριού – Αρχαίας Επιδαύρου και αδειάζουμε την ανακύκλωση, αλλά πιο οργανωμένο και πιο σύγχρονο (φωτογραφία). Εάν δεν κάνουμε αυτό, η άλλη λύση είναι να τα πηγαίνουμε κάθε μέρα στη Νέα Κίο! ΑΝΕΦΙΚΤΟ εργασιακά, χρονικά και οικονομικά! Έπεσαν από τα σύννεφα οι μέχρι πρότινος “τουρίστες αντιδήμαρχοι’’!!! Λογικό! Αφού δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ σε βάθος! Τέλος να πούμε με σαφήνεια ότι εκεί θα μεταφορτώνονται ΜΟΝΟ τα δικά μας απορρίμματα! ΜΕΣΑ στα press container! Μέχρι να τελειώσει ΟΛΟ το έργο, η αποκομιδή θα γίνεται όπως τώρα. Όπως εδώ και χρόνια!
ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ
Τολμούν, λοιπόν, να λένε για το Ντεβετζή! Ποιοι;;; Αυτοί που μόλις αναλάβαμε 2/9/2019 είχαν δώσει 15 μέρες άδεια στους εργάτες πυρασφάλειας και μετά απολύονταν! Άρα ήμασταν μόνοι μας!
Σε ποιους; Σε εμάς που για 2 μήνες πηγαίναμε κάθε βράδυ και πολλές φορές κοιμόμασταν εκεί για να μην αναζωπυρωθεί η φωτιά που μας “κληρονόμησαν’’! Αυτή ήταν η προσφορά τους!
Γιατί δεν πάνε μια βόλτα να δουν τώρα πως είναι ο χώρος αυτός και όλες οι υπόλοιπες “μικροχωματερές’’ σε όλο το Δήμο που συμμαζέψαμε μέσα σε ένα χρόνο! Πως έγινε; Είμαστε εκεί κάθε μέρα! Και φαίνεται!
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ κ. ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗ
Η επίσημη πρόταση του κυρίου Τσιλογιάννη, στη συνεδρίαση για τον Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ήταν να πάμε στο βιολογικό του Λυγουριού και να κάνουμε τον Σ.Μ.Α.! Εκεί που η δημοτική αρχή του κ. Κώστα Γκάτζιου το 2017 είχε κατασκευάσει ράμπα (βλέπε φωτογραφίες), είχε πληρώσει χρήματα για να χρησιμοποιηθεί στη μεταμόρφωση των ανακυκλώσιμων υλικών και δεν λειτούργησε ποτέ.
Στη συνεδρίαση της 12-03-2021 δεν έκανε ΚΑΜΙΑ πρόταση.
Έχει κατά καιρούς κάνει και άλλες προτάσεις με κύριο στοιχείο να είναι στον κεντρικό οδικό άξονα! Δηλαδή να κάνουμε στο δρόμο προς το Θέατρο την εγκατάσταση! Δεν μας εκπλήσσει!
Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε τότε ο κ. Τσιλογιάννης που ήθελε να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων από θέσεις ευθύνης όντας Δήμαρχος Ασκληπιείου και Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Αργολίδας!
“Προτείνω να βρούμε θέση για τον Χ.Υ.Τ.Α. μέσα στο όρια του Δήμου μας, προκειμένου να ελέγχουμε τη διαδικασία διαχείρισης’’, “είναι ακίνδυνοι οι Χ.Υ.Τ.Α.’’, “είναι πολλά τα οικονομικά οφέλη για το Δήμο μας’’. Aυτά σε πρακτικά του 2005 – 2006 και μιλώντας πάντα για σκουπίδια από ΟΛΗ την Αργολίδα!!
Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια! Μιλούσε για Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) και όχι για απλή μεταφόρτωση!!!
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, πρότεινε στη θέση Κόρες (κοντά στις Κοκκινάδες – δίπλα στο δρόμο προς το Ασκληπιείο) να δεσμεύσουμε 150 στρέμματα για σκουπιδότοπο – χαβούζα της Αργολίδας!!! (ταφή απορριμμάτων!!)
Μιλάμε για προτάσεις προς όφελος των δημοτών και του Λυγουριού, με αναπτυξιακό πρόσημο που είμαι σίγουρος ότι τις είχε περάσει από συνεχόμενες και εξαντλητικές διαβουλεύσεις!
Ευτυχώς που δεν διοικείτε κ. Τσιλογιάννη !
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ (Χρόνης)
Δυστυχώς η υγειονομική κρίση και η αδυναμία διενέργειας συνελεύσεων και ανοιχτών συγκεντρώσεων, φέρνει τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου, χωρίς να κρύβονται πίσω από τις όποιες αντιδράσεις μερίδας πολιτών και μικροπολιτικής!
Δεν έχουν όλοι το σθένος να σηκώσουν τέτοιο πολιτικό βάρος! Εμείς οφείλουμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε!
Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι:
Η στρατηγική για τη μείωση του κόστους μεταφοράς. Δηλαδή θα πρέπει να μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα (σύμμικτα – ανακυκλώσιμα) και να μην έχουμε επιστροφές και επιπλέον χρεώσεις. Τώρα επιστρέφει το 40% των ανακυκλώσιμων και επιβαρυνόμαστε με τα επιπλέον έξοδα μεταφοράς.
Να αυξηθούν τα ανακυκλώσιμα, οπότε όλο και λιγότερα απορρίμματα να μεταφέρουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση.
Να ξεκινήσει το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης (έχουμε ήδη υποβάλλει πρόταση και περιμένουμε την ένταξή μας σε αυτό).
Να κάνουμε ότι χρειάζεται ώστε να μειώσουμε τις δαπάνες ενέργειας, όπως αλλαγή λαμπτήρων, ενεργειακό συμψηφισμό σε δημόσια κτίρια, βιολογικούς και δημοτικές εγκαταστάσεις, να προχωρήσουμε σε ενεργειακή θωράκιση δημοσίων κτιρίων, κλπ.
Αυτό το λέμε γιατί τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι κοινά και ανταποδοτικού χαρακτήρα, σε κάθε Δήμο!
Δυστυχώς η ανέξοδη και μικροπολιτική αντιπολίτευση είναι εύκολη!
Το δύσκολο είναι να καθίσεις στα έδρανα αυτά και να παράξεις έργο με τις προτάσεις και τη στήριξή σου σε θέματα που αφορούν το κοινό καλό!
Ανά πάσα στιγμή μπορώ να σας καταθέσω κ. Τσιλογιάννη τον φάκελο με τα αιτήματά μας για παρά πολλά θέματα του Δήμου από τη θητεία μας στην αντιπολίτευση!
Αιτήματα με προτάσεις και όχι ντουφεκιές στον αέρα!
Ο καθένας όμως κρίνεται! Κρίνεται από τους πολίτες!
Απέναντί μας δεν έχουμε τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, απέναντί μας έχουμε τα καθημερινά προβλήματα του τόπου.
Εμείς προχωράμε για να κάνουμε την Επίδαυρο όχι μόνο τόπο να δεις αλλά και τόπο να ζεις!
Ανασάσιος Χρόνης
Δήμαρχος Επιδαύρου