Η Εκδήλωση αφιέρωμα στην Σύγχρονη Γυναίκα με ομιλήτρια τη δημοσιογράφο Τζένη Σουκαρά στο Λυγουριό.

mera gynaikas lygourio (1)

Η νεοσύστατη εθελοντική ομάδα του Λυγουριού μαζί με την υποστήριξη της Τ.Κ. Ασκληπιείου Επιδαύρου οργάνωσε μια πολύ όμορφη εκδήλωση με καλεσμένη ομιλήτρια τη γνωστή δημοσιογράφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου Τζένη Σουκαρά.

Η Τζένη αναφέρθηκε στις αέναες μάχες ενός αγώνα που συνεχίζεται αδιάκοπος σε όλη την υφήλιο, σε χώρους εργασίας, σε κοινοβούλια, σε ανήλιαγα υπόγεια και πίσω από τις κουρτίνες.

Μίλησε για τις λέξεις κλειδιά που ακριβώς σκιαγραφούν την άνιση μεταχείριση μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Για τον ρόλο των ΜΜΕ που εμφανίζουν τη γυναίκα είτε ως σεξουαλικό αντικείμενο είτε ως αντικείμενο ομορφιάς. Ακόμα και όταν κατέχει δημόσια αξιώματα .

“Τα έμφυλα στερεότυπα αποτελούν σχηματικές και καθολικές αναπαραστάσεις που αποδίδουν χαρακτηριστικά υποτίθεται «φυσικά» στις γυναίκες και στους άνδρες. Ισχυρά ριζωμένες πεποιθήσεις για τους φυσικούς ρόλους των φύλων που βασίζονται σε γενικεύσεις, υπεραπλουστεύσεις υποκειμενικές, διαδεδομένες στην κοινωνία.

Τα στερεότυπα προκαταλαμβάνουν τη συμπεριφορά μας, οδηγούν στην πρόκληση συγκεκριμένων κοινωνικών στάσεων και προδιαθέσεων απέναντι σε ομάδες, αξίες, θεσμούς και προκαλούν την προκατάληψη, μια αρνητική, δυσμενή στάση απέναντι σε μια ομάδα ή τα μέλη της. Οι κατηγορίες των προκαταλήψεων δεν σχετίζονται μόνον με την
καταγωγή, τις κοινωνικο-πολιτισμικές νόρμες, αλλά και το φύλο, την εμφάνιση ή την προσωπικότητα των ανθρώπων” είπε.

“Αυτή η ημέρα δεν είναι του Αγίου Βαλεντίνου, δεν είναι γιορτή της ,μητέρας. Οι ίδιες πρέπει να την διαφυλάξουμε. Γιατί δεν είμαστε μόνο μάνες. Είμαστε και πολλά άλλα .Είμαστε πρωτίστως άνθρωποι. ” διευκρίνισε.

Η δημοσιογράφος μίλησε για την δική της πορεία μέσα σε ένα ανδρουκρατούμενο επάγγελμα , την μεγάλη προσπάθεια, παρά το γεγονός πως πέρασε από μια σειρά επιτελικών θέσεων.

“Η ημέρα της γυναίκας δεν είναι γιορτή. Είναι υπενθύμιση. -Ότι το άλλο μισό της υφηλίου ακόμα βρίσκεται σε συνθήκες πρωτόγονες. Δεν είναι δυνατόν μια γυναίκα από το Αφγανιστάν να βγάλει διαβατήριο χωρίς τη συγκατάθεση του συζύγου της. Μια γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να να ζητήσει διαζύγιο. Μια γυναίκα από το Πακιστάν δεν μπορεί να καταγγείλει το σύζυγό της για ξυλοδαρμό. Είναι υπενθύμιση γιατί παρά τα αυτονόητα που πέτυχαν να αποκτήσουν οι γυναίκες της Δύσης, μόρφωση, εργασία, αντισύλληψη, “θεσμική ισότητα”, ακόμα μετρούν σεξιστικές συμπεριφορές στην επαγγελματική τους περιδίνηση, σεξουαλικές κακοποιήσεις , ενδοοικογενειακή βία.
Σοκάρει ο αριθμός των γυναικοκτονιών.Ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί από την ελληνική πολιτεία.”

“Η σημερινή ημέρα είναι υπενθύμιση Για τις γυναίκες της Παλαιστίνης και του Ισραήλ που μεγαλώνουν παιδιά σε συνθήκες πολέμου και τρομοκρατίας και πολεμούν παράλληλα για την ελευθερία.
Για τις γυναίκες πρόσφυγες που αποδεικνύουν πως τα σύνορα δεν παίζουν κανέναν ρόλο, μπροστά στην αξία της ζωής και της επιβίωσης. Για εκείνες τις γυναίκες που κουβαλώντας σε μπόγους τα μωρά τους διασχίζουν ποτάμια και πελάγη, σύνορα χαρακιές στο σώμα του πλανήτη, πολεμώντας ως την τελευταία τους ανάσα να τα κρατήσουν
στεγνά, ζεστά και ασφαλή. Για τις γυναίκες που δε βρίσκουν ουσία στο lifestyle και στα πρότυπά του, που τις ευτελίζουν και τις καθιστούν άβουλα όντα.
Οι γυναίκες ανά τον κόσμο που έχουν ακονίσει τη σκέψη τους και γνωρίζουν καλά που ζουν, τι συμβαίνει και πώς θα έπρεπε να είναι ο κόσμος .”ανέφερε, καλώντας όλους τους άνδρες να έρθουν μαζί μας για περισσότερες διεκδικήσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης και ο Ιών Ξυπολιάς .

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Τάσος Χρόνης έδωσε δώρο στη δημοσιογράφο το βιβλίο της Αικατερίνης Κυριάκη “Φεστιβάλ Επιδαύρου” Μνήμες και επιδράσεις του θεσμού στην πολιτισμική ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή : https://jennysworld.gr/