Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Μετατρέπουν τον Σαρωνικό σε μία ενιαία ιχθυο-βιομηχανική ζώνη.

0
LAIKI SISPIROSI EPIDAVROU

Η Αλιευτική πολιτική που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες τις μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ.λπ.) έχοντας ως οδηγό την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ έφερε ως αποτέλεσμα την μείωση του στόλου της παράκτιας αλιείας και την ενίσχυση της υδατοκαλλιέργειας. 

Η μεγάλη κερδοφορία που έχει ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας και τα πλεονεκτήματα που έχει ο Σαρωνικός κόλπος, έφεραν και στην περιοχή μας τις αντίστοιχες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Στον Σαρωνικό επίκειται η ίδρυση 5 ΠΟΑΥ (Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), μέσω των οποίων η έκταση της ιχθυοκαλλιέργειας θα αυξηθεί 32 φορές (από 1.152 στρέμματα σε 36.948) και η παραγωγή της 8 φορές τα πρώτα 5 χρόνια (από 8.758 σε 69.779 τόνους ετησίως) και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί. Έτσι ο Σαρωνικός θα μετατραπεί στην 1η ιχθυοπαραγωγό περιοχή στην Ελλάδα (από 7η σήμερα), δηλαδή σε μια ενιαία ιχθυο-βιομηχανική ζώνη. Από την αύξηση αυτή θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα λύματα ιχθύων που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 1.772.252 ανθρώπων και τόνοι φορμόλης, φαρμάκων, τροφών κ.ά. 

Ο ανταγωνισμός των ομίλων για το κέρδος έφερε και στους εργαζόμενους εντατικοποίηση της δουλειάς, ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, απολύσεις. Οι εργαζόμενοι έφτασαν στο σημείο να θρηνούν ακόμη και θύματα (με νεκρό Ινδό εργάτη). Ταυτόχρονα, και ενώ καταγράφονται οι μεγάλες εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, για την εργατική-λαϊκή οικογένεια το ψάρι έχει φτάσει να είναι είδος πολυτέλειας. 

Η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά δηλώνει πως ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στηρίζει παραμεθόριες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, και πως πρόκειται για οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση. Λίγο ακόμα και θα μας πουν ότι οι τσιπούρες θα παρακολουθούν και παραστάσεις στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. 

Ο καημός τους τελικά είναι πως θα μεγαλώσει περισσότερο η μεγάλη κερδοφορία σε ένα κλάδο που έχει συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Πως θα τις ενισχύσουν ακόμη περισσότερο με ζεστό χρήμα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης (500.000.000 € συνολικά) και άλλα προγράμματα. Δεν έφτασαν στους επιχειρηματικούς ομίλους φαίνεται τα 25.000.000 € που πήραν λόγω επιπτώσεων της πανδημίας την στιγμή που οι βιοπαλαιστές αλιείς πήραν κάποια ψίχουλα, θέλουν και άλλο ζεστό χρήμα. 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αλιείς, τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα να συμπορευτούν με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ και με τον οργανωμένο τους αγώνα, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους και άλλους φορείς, να διεκδικήσουν: 
Την δημιουργία, λειτουργία και χωροθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και στην περιοχή μας ΟΧΙ με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων αλλά με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού. Οι κάτοικοι των περιοχών να έχουν τον τελευταίο λόγο. 
Κρατικό έλεγχο των υπαρχουσών υποδομών και εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. 
Την κατάργηση των περιορισμών για την άσκηση αλιείας στους μικρομεσαίους ψαράδες. Άμεσα μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους. 
Να υπογραφεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει κατατεθεί από Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών στο Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών. 
Να ληφθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες, όχι άλλες χαμένες ζωές εργατών. 

Επίδαυρος 07/06/2022 

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου 

Μπουρδάκος Ναπολέων 

Δημοτικός Σύμβουλος 

Αφήστε μια απάντηση