Το τεστ IQ των τριών ερωτήσεων, είναι «το πιο σύντομο στον κόσμο», αλλά μόνο το 17% το περνάει

0

Ούτε οι φοιτητές του ΜΙΤ δεν μπόρεσαν να τα «βάλουν» με αυτό το κουίζ IQ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Independent, το τεστ γνωστικής αντανάκλασης θεωρείται το συντομότερο παγκοσμίως τεστ μέτρησης του δείκτη νοημοσύνης καθώς περιλαμβάνει τρεις μόλις ερωτήσεις.

Αξιολογεί την ικανότητά σου να αναγνωρίζεις ότι ένα πρόβλημα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι δυσκολότερο από όσο φαίνεται. Όσο γρηγορότερα το κάνεις, τόσο πιο ευφυής φαίνεται να είσαι.

Αυτές είναι οι τρεις ερωτήσεις:

1. Ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ και μια μπάλα στοιχίζουν 1,10 ευρώ συνολικά. Το ρόπαλο στοιχίζει 1,00 ευρώ περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

2. Εάν πέντε μηχανές χρειάζονται πέντε λεπτά για να φτιάξουν πέντε προϊόντα, πόσο χρόνο χρειάζονται 100 μηχανές για να φτιάξουν 100 προϊόντα;

. Σε μια λίμνη υπάρχει μια έκταση από νούφαρα. Κάθε μέρα, αυτή η έκταση διπλασιάζεται σε μέγεθος. Εάν χρειάζονται 48 μέρες για να καλυφθεί ολόκληρη η λίμνη, πόσο χρόνο χρειάζεται για να καλυφθεί η μισή;

Αυτές είναι οι απαντήσεις που θα έδιναν οι περισσότεροι:

1. 0,10 ευρώ

2. 100 λεπτά

3. 24 μέρες

Αυτές οι απαντήσεις είναι λάθος.

Αυτές είναι οι σωστές απαντήσεις και η εξήγηση για την καθεμιά από αυτές:

1. Η μπάλα κοστίζει 0,05 ευρώ

Εάν η μπάλα κοστίζει χ και το ρόπαλο κοστίζει 1 ευρώ περισσότερο, τότε:

χ+1 ευρώ

Επομένως

Ρόπαλο+μπάλα=χ+(χ+1)=1,1

Άρα

2χ+1=1,1, και 2χ=0,1

χ=0.05

2. Χρειάζονται πέντε λεπτά για να φτιαχτούν 100 μαραφέτια

Πέντε μηχανές μπορούν να φτιάξουν πέντε μαραφέτια σε πέντε λεπτά. Επομένως, μία μηχανή φτιάχνει ένα μαραφέτι σε πέντε λεπτά επίσης.

Άρα, αν έχουμε 100 μηχανές που φτιάχνουν μαραφέτια, μπορούν να κατασκευάσουν 100 μαραφέτια σε πέντε λεπτά.

3. Χρειάζονται 47 μέρες για να καλυφθεί η μισή λίμνη

Εάν η έκταση διπλασιάζεται κάθε μέρα που περνάει, θα μειώνεται κατά το ήμισυ και κάθε μέρα πηγαίνοντας προς τα πίσω. Έτσι, την 47η μέρα η λίμνη θα είναι μισή καλυμμένη από νούφαρα.

Σε μια έρευνα πάνω σε 3,500 άτομα, το 33% απάντησε και στις τρεις ερωτήσεις λάθος ενώ το 83% είχε τουλάχιστον μία λάθος απάντηση.

Καθώς αυτό το τεστ έχει τα μειονεκτήματά του-  δηλαδή συντομία και έλλειψη παραλλαγών μεταξύ λεκτικών και μη λεκτικών συλλογισμών- μόλις το 48% από τους φοιτητές του ΜΙΤ που το έκαναν απάντησαν σωστά και στις τρεις ερωτήσεις.

Αφήστε μια απάντηση