Και πρώην αντιδήμαρχος στους κατηγορούμενους για αρχαιοκαπηλία σε Μεσσηνία και Αργολίδα.

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές σε Μεσσηνία και Αργολίδα προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, με την υπόθεση να συγκλονίζει λόγω της εμπλοκής ατόμων που περιλαμβάνουν πρώην αντιδήμαρχο, ηλεκτρολόγο – youtuber και επιχειρηματία.
Όπως αποκαλύπτει το Star, ένας πρώην αντιδήμαρχος και νυν σύμβουλος δημάρχου αρνείται κάθε εμπλοκή, υποστηρίζοντας πως πήγαινε για κυνήγι ζώων και όχι αρχαίων. «Καμία εμπλοκή δεν είχα. Τίποτα δεν βρήκαν σε εμένα και δεν ξέρω γιατί με “τραβάγανε”» δήλωσε.
Ο ηλεκτρολόγος-youtuber, που ήταν στενός φίλος του πρώην αντιδημάρχου, συνελήφθη, ενώ στο εργαστήριό του βρέθηκαν ανιχνευτές μετάλλων και εξοπλισμός ανασκαφών, τους οποίους επισκεύαζε και πουλούσε διαδικτυακά. Βίντεο που ανέβαζε στο διαδίκτυο περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα χρυσού και τη χρήση ραβδοσκοπικών οργάνων.
Επαγγελματική οργάνωση με βιβλία και χάρτες αρχαιοκαπηλίας
Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, η εγκληματική οργάνωση είχε στα χέρια της βιβλία, χάρτες και σημειώματα, υποδεικνύοντας πως λειτουργούσαν επαγγελματικά για να εντοπίσουν αρχαιολογικούς τάφους. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν έναν επιχειρηματία από την Κυπαρισσία και δύο αγρότες.
Η Αστυνομία εκτιμά πως η εγκληματική ομάδα είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 παράνομες ανασκαφές τον τελευταίο εξάμηνο. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν και αντίμετρα για να αποφεύγουν τον εντοπισμό, όπως κλείσιμο των κινητών τηλεφώνων και κωδικούς επικοινωνίας.
Κωδικές ονομασίες και κατασχέσεις εξοπλισμού
Αποκαλύφθηκε πως οι δράστες αποκαλούσαν «αντάρτικο» τις λίρες, «οδοντόβουρτσα» τους ανιχνευτές μετάλλων, και όταν πήγαιναν για ανασκαφές έλεγαν «πάμε για κάτι καλύτερο για την παράδοσή μας». Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν 21 ραβδοσκοπικά μηχανήματα, 16 ανιχνευτές μετάλλων, 1 ανιχνευτής ραδιενεργών στοιχείων και 10 νομίσματα υπαγόμενα στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων.
Παρά την προσωρινή απελευθέρωση των συλληφθέντων, η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, με έρευνες σε σημεία που επισκέφθηκαν οι κατηγορούμενοι μέσω δεδομένων GPS.