Ομιλία του Γ. Γαβρήλου ως εισηγητή στο Νσχ για το Υπερταμείο: Απέναντι στη λογική της ΝΔ που βλέπει το Κράτος ως λάφυρο, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Γαβρήλος, από την θέση του ειδικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατά τη συζήτηση του Νσχ του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις», καυτηρίασε τις κυβερνητικές πολιτικές στα ζητήματα τόσο της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, όσο και στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, που με αυτό το Νομοσχέδιο βάλλονται ακόμη περισσότερο. 

Τέλος, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Τομεάρχης και βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν θα αφήσει την υπόθεση αυτή να κλείσει, καθώς είναι ζήτημα Δημοκρατίας και λειτουργίας του Κράτους Δικαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεσμεύεται ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν θα κλείσει εδώ

Χθες γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για την Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου της χώρας μας. Μετά την αρχειοθέτηση των σκανδάλων Siemens και Novartis και μετά την πολύμηνη αναμονή για την δικαίωση των θυμάτων και συγγενών των Τεμπών, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει και σκάνδαλο υποκλοπών! Τζάμπα δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε συγνώμη, ως επικεφαλής της ΕΥΠ, από τον κ. Ανδρουλάκη. Τζάμπα απέπεμψε τον Διευθυντή του Γραφείου του, κ. Δημητριάδη και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντα. Ανεδαφικά, δηλαδή μας λένε πως είναι, τα δημοσιεύματα που βασίζονται σε δημοσιογραφική έρευνα, ότι 28 αξιωματούχοι του κράτους παρακολουθούνταν, την ίδια στιγμή και από την ΕΥΠ και από το PREDATOR, αυτό το παράνομο λογισμικό που η Κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών έδωσε άδεια να πωληθεί και να εξαχθεί και σε άλλες χώρες.

Από την πλευρά μας σας λέμε το εξής: Το σκάνδαλο της μη διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών δεν θα μείνει έτσι. Η χώρα μας έχει γίνει το κέντρο κριτικής σε ευρωπαικό επίπδο, θίγεται η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το επαναφέρει, γιατί υπάρχουν στοιχεία, και θα υποχρεωθούν όλοι οι θεσμοί να απαντήσουν.

Το Δημόσιο για την ΝΔ είναι λάφυρο και ευκαιρία για business

Το παρόν νομοσχέδιο εκφράζει τις πραγματικές πολιτικές προθέσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη: το δημόσιο είναι λάφυρο, ονομάζει αναπτυξιακή πολιτική κάθε τι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών και «ημετέρων» φίλων, απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, υποβαθμίζει τον πρωτογενή τομέα, την υγιή επιχειρηματικότητα. Θυμίζω μόνο τις τυμπανοκρουσίες με τις οποίες υποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης της επένδυση της CISCO, η οποία όμως σηκώθηκε και έφυγε, αφήνοντας και απλήτωτο το ελληνικό δημόσιο για νοίκια.

Η Οικονομία μας στηρίζεται σε πήλινα πόδια: δημόσιο χρέος που αυξάνεται, σε απόλυτους αριθμούς. Ιδιωτικό χρέος που έχει πνίξει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών. Ανάπτυξη που στηρίζεται στα real estate και στα funds που πήραν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες. Αλήθεια τι έγινε με τα 40 δις που έχασε το ελληνικό δημόσιο από την εκποίηση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών;

Ακόμη και σήμερα η Κυβέρνηση διαφημίζει πως θα φτιάξει ένα νέο Επενδυτικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Υπερταμείου, και ανακαλύπτουμε ότι εντάσσει σε αυτό την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, χρεώνοντας το ελληνικό δημόσιο με 300εκ €, για Εταιρείες δηλαδή που είχε παραχωρήσει πριν λίγο καιρό δωρεάν! Ενώ δεν λέει κουβέντα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που κάνουν λόγο για την ανάγκη να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό και επιχειρούν να βάλουν φρένο σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησής του.

Το αντι-παράδειγμα της ΔΕΗ καταρρίπτει την «αναπτυξιακή» πολιτική της Κυβέρνησης

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου, τόσο ο κ. Χατζηδάκης, όσο και οι βουλευτές της ΝΔ αυτοθαυμάζονταν για το «θετικό αναπτυξιακό παράδειγμα» της ΔΕΗ, που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι Οργανισμοί, μας έλεγαν. Ας δούμε όμως τι πραγματικά έχει γίνει με τη ΔΕΗ: Η ΔΕΗ σήμερα συμμετέχει δυνατά σε κινήσεις αποεπενδύσεων που γίνονται στην χώρα. Ιδιωτικοποιεί μέρος του σημαντικού δημοσίου δικτύου και από την άλλη εξαγοράζει επιχειρήσεις και εταιρείες αβέβαιης προοπτικής και αξίας για τη στήριξη της οικονομίας και του ΑΕΠ της χώρας. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι απασχολούνται με μπλοκάκια, μέσω εργολαβικών εταιρειών ή και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Και ενώ γίνονται όλα αυτά, κανένας δεν προστατεύει τον Έλληνα πολίτη από τις υπέρογκες αυξήσεις της ενέργειας. Τι και αν η ΔΕΗ παράγει ενέργεια από τις ΑΠΕ, εμείς πληρώνουμε ένα από τα πιο ακριβά ρεύματα στην Ευρώπη (ο Έλληνας καταναλωτής την προηγούμενη εβδομάδα πλήρωνε μέση τιμή μεγαβατώρας 219 ευρώ, όταν στη Φιλανδία ήταν 10 ευρώ και στη Σουηδία ήταν 20 ευρώ). Είναι δεδομένο, πια, ότι επί Κυβέρνησης ΝΔ η Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού δεν επιτελεί κανέναν κοινωνικό ρόλο.

Συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ και Οργανισμών στο Υπερταμείο…με παχυλούς μισθούς στα golden boys και κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων

Ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτού του σχεδίου νόμου αφορά στην περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Από τη μια θεσπίζεται ένα ξεχωριστό και ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα, όπου τα «golden boys» θα έχουν δικαίωμα να πηγαινοέρχονται σε θέσεις διευθυντών από τον ιδιωτικό-στο δημόσιο, ενώ θα παίρνουν παχυλούς μισθούς, δεν θα λαμβάνουν υπόψη το νομικό πλαίσιο για τις προμήθειες και τις απευθείας αναθέσεις, δεν θα λογοδοτούν πουθενά και δεν θα χρειάζονται αντικειμενικά κριτήρια για την πρόσληψή τους. Ταυτόχρονα, όμως, όλοι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στους φορείς που συγχωνεύονται, θα εργάζονται με κατηργημένους κανονισμούς προσωπικού, με κατηργημένες ουσιαστικά συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με στημένες προσλήψεις και συμβάσεις, με ευέλικτες και όχι σταθερές συνθήκες εργασίας και με συνεχείς μετακινήσεις χώρου και έργου εργασίας. Έτσι, από τη μία θα έχουμε ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών και των υπόλοιπων φορέων, εκτός γενικής Κυβέρνησης, ενώ στις ΔΕΚΟ, οι αμοιβές θα δίνονται σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.

Είναι ολοφάνερο πως η Κυβέρνηση επιχειρεί για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσει αυτούς τους φορείς που εντάσσονται στο Υπερταμείο, ως έναν πελατειακό μηχανισμό ενόψει εκλογών και αναπαραγωγής της εξουσίας της.

 Δυο φωτογραφικές ρυθμίσεις που θυμίζουν εποχές…Πάτση

Στο Νομοσχέδιο υπάρχει ειδική ρύθμιση που δίνει συγχωροχάρτι στις Διοικήσεις των Οργανισμών. που συγχωνεύονται, αναφορικά με τον Νόμο περί προμηθειών. Μάλιστα και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εξέφρασε την ανησυχία της για αυτήν την ρύθμιση. Ουσιαστικά πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της ΝΔ να ικανοποιήσει τα ισχυρά συμφέροντα που την στηρίζουν, στα πρότυπα των προμηθειών τύπου Πάτση στα ΕΛΤΑ. Διασπάθιση δημοσίου χρήματος και αδιαφάνεια, αυτό είναι το κύριο μέλημά της.

Ένα ακόμη Άρθρο- μνημείο φωτογραφικών τακτοποιήσεων είναι και αυτό που αφορά στον ΕΟΤ. Έρχεται η Κυβέρνηση σήμερα, να τακτοποιήσει οφειλές ετών 2008-2009 του ΕΟΤ, 14 χρόνια μετά. Αν είναι δυνατόν! Σε ποιους θα πάνε αυτά τα λεφτά, τι τιμολόγια υπάρχουν, για ποια έργα γίνεται η πληρωμή, κανείς δεν μας λέει!

https://www.facebook.com/watch/?v=2488498661323827