ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Phil.Art.Lab. Orchesis Study Group : Φιλοσοφία, Τέχνη, Τρόπος Ζωής.
Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος Φ.AR.BE (Φιλοσοφία, Τέχνη, Τρόπος Ζωής) του εργαστηρίου Φιλοσοφίας και Τέχνης του ΕΚΠΑ για το 2024 σε συνεργασία με το Δήμο Επιδαύρου
Το πρόγραμμα στέφθηκε με επιτυχία και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δρωμένου, λόγου και χορού από την ομάδα όρχησης, βασισμένου στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη και στη σύγχρονη εκδοχή της του Andrew D. Irvine. Το δρώμενο έλαβε χώρα την Κυριακή 25/8 στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου (χορογραφική επιμέλεια Άννας Λάζου, σκηνοθετική επιμέλεια Χρήστου Προσύλη, μάσκες Μάγδας Ρούσση). Η ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου ‘Δόρα Στράτου’ τελεί υπό την καλλιτεχνική και διδακτική διεύθυνση της Άννας Λάζου, αν. καθηγήτριας του Παν/μίου Αθηνών, τμ. Φιλοσοφίας. Το έργο της ομάδας περιλαμβάνει ερευνητικές, διδακτικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες για πάνω από 30 χρόνια. Τέχνη και fφιλοσοφία συναντιούνται και δημιουργούν, γίνονται τρόπος ζωής και αποκτούν θεραπευτικό χαρακτήρα.
Στην εκδήλωση είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε την γαλλική θεατρική ομάδα Δημόδοκος (Demodocos) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης – υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Philippe Brunet και μουσική σύνθεση-εκτέλεση του Francois Cam – που παρουσίασαν τον πρώτο δελφικό παιάνα (Αθήναιου) και αποσπάσματα από τον Πίνδαρο, την Αντιγόνη (Σοφοκλής) και τις Βάκχες του Ευριπίδη.
Όσον αφορά το έργο της ομάδας Δημόδοκος που απόλαυσαν και επιβράβευσαν οι συμμετέχοντες θεατές της Αρχαίας Επιδαύρου με θερμό χειροκρότημα, όπως πολύ ωραία διατυπώνει ο Δημήτρης Βερδελής (δικηγόρος και μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος φιλοσοφίας) «…αυτό που εντυπωσίασε ήταν ο σεβασμός με τον οποίο προσέγγισαν τα κείμενα. Σεβασμός στην ιερή, τελετουργική και θεραπευτική προσέγγιση του θεάτρου..» – κι επίσης λόγια του ιδίου – «…μου θύμισε τη σκέψη του εκλιπόντος Χρήστου Γιανναρά για την α-λήθεια ως μνήμη και ως φανέρωση του ελληνικού τρόπου μέσω της παιδείας».
Οι δρώντες επί σκηνής στις 25 Αυγούστου μετέδωσαν και βίωσαν ένα αλησμόνητο μάθημα θεατρικού ήθους και αισθητικής αφαιρετικότητας που, χωρίς να χάνεται η ουσία του μηνύματος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με τη συνεργασία φιλοσοφίας και τέχνης, πυροδότησαν τη συγκίνηση και τη γνώση μέσω της ‘ψυχαγωγού’ μουσικής https://www.facebook.com/share/p/p9jgHFrH2xKkKZLr/ .
Στα πλαίσια του προγράμματος Φ.AR.BE (Φιλοσοφία, Τέχνη, Τρόπος Ζωής) ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος βιωματικού εργαστηρίου αρχαίου χορού και δράματος 5 – 31 Αυγούστου 2024 καθώς ενώ ξεκινά ο νέος (30 Αυγούστου – 5 Οκτωβρίου 2024), δεύτερος κύκλος 40 ωρών δια ζώσης και διαδικτυακά με δωρεάν παρακολούθηση κατόπιν εγγραφής και υποβολής βιογραφικού στο lazou@uoa.gr ή στο tclog21@gmail.com