Το σχέδιο πυροπροστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους. Τι προβλέπει για την Επίδαυρο.

Η καλή προετοιμασία ενόψει της θερινής περιόδου, αλλά και ο στενός συντονισμός των αρμόδιων φορέων σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι οι δύο σημαντικότεροι κόμβοι γρήγορης κατάσβεσης με τις μικρότερες δυνατές απώλειες στους μεγάλους αρχαιλογικούς χώρους της χώρας.

Ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει υπογραφεί από το 2020 μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τριών υπουργείων, Πολιτισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάπτυξη σχεδίων Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με την αντιμετώπιση πυρκαγιών με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν θωρακιστεί αντιπυρικά 11 εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (Δελφών, Μυκηνών, Επιδαύρου, Μυστρά, Αρχαίας Ολυμπίας, Επικούρειου Απόλλωνα, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Ηραίου Σάμου, βυζαντινού κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου), στους οποίους έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για την κατάσβεση φωτιάς, ενώ 20 ακόμα αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται στη διαδικασία προετοιμασίας. Σε αυτή τη βάση έχουν ενταχθεί καθαρισμοί εντός και πέριξ των χώρων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους αντίστοιχους Δήμους, καθώς και ασκήσεις ετοιμότητας για οργανωμένη απομάκρυνση επισκεπτών.

Επίδαυρος

Στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν καθαρισμούς εντός και πέριξ των χώρων, καθώς και οργανωμένη απομάκρυνση επισκεπτών. Στον σχεδιασμό μετέχουν στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας, του ΕΚΑΒ, καθώς και εκπροσώπων του Ελληνικού Φεστιβάλ.