Ενημερωτική διάλεξη για το βακτήριο της Ξηλλέλας στην ελια.

elia ksillela

Η Κοινότητα Ασκληπιείου του Δήμου Επιδαύρου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας διοργανώνει ενημερωτική διάλεξη που αφορά στο βακτήριο της Ξυλέλλας, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου, στο Λυγουριό.

Το φυτικό βακτήριο Xyllela fastidiosa (Ξυλέλλα) ήταν γνωστό πολλά χρόνια πριν, αφού από το 1880 είχε εντοπιστεί να προξενεί μεγάλες ζημιές στην αμερικανική ήπειρο σε αμπέλια (Φλόριντα, Καλιφόρνια), δαμασκηνιές (1935) καθώς επίσης σε εσπεριδοειδή και φυτείες καφέ στη Βραζιλία και στην Αργεντινή. Έτσι, η ανακοίνωση από ερευνητές-Γεωπόνους του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου του Μπάρι (Ιταλία) το 2013, ότι το βακτήριο αυτό προξενεί σημαντικές ζημιές σε ελαιώνες, δημιούργησε μεγάλη εντύπωση τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και σε φορείς αλλά και χώρες, όπου η καλλιέργεια της ελιάς έχει καθοριστικό ρόλο στο περιβάλλον και στην οικονομία τους.

Πάντως, είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των φυτών-ξενιστών που προσβάλλονται από το βακτήριο της Ξυλέλλας αφού ανέρχεται σε 300! Σε αυτά περιλαμβάνονται και άλλα καλλιεργούμενα δένδρα εκτός από τις ελιές, όπως αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, κερασιές αλλά και μεγάλος αριθμός δασικών, καλλωπιστικών φυτών και ζιζανίων.

Το βακτήριο εντοπίστηκε στην Περιφέρεια της Απουλίας στο τακούνι της ιταλικής μπότας, όπου έχει καταστραφεί σημαντικός αριθμός ελαιοδέντρων, διαφόρων ποικιλιών, που ανέρχεται περίπου σε 2.000.000, σε μια έκταση μήκους περίπου 150 χιλιομέτρων. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί και σε περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας σε καλλωπιστικά φυτά. Μέχρι σήμερα το βακτήριο έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ισραήλ, καθώς και στην Κύπρο σε μικρό αριθμό δενδρυλλίων ελιάς που διακινήθηκαν από την Ιταλία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, στην κεντρική Ισπανία, προξενεί επίσης μεγάλα προβλήματα σε καλλιέργειες αμυγδαλιάς.

Με δεδομένο ότι η Ξυλέλλα κυκλοφορεί μέσω των αγγείων του ξύλου, όπου υπάρχει παράλληλα νερό που μεταφέρεται από τις ρίζες προς τα διάφορα μέρη των φυτών πολλαπλασιάζεται σε ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η κυκλοφορία του νερού και έτσι αυτά να καταρρέουν και να ξεραίνονται.

Επισημαίνουμε ότι, το βακτήριο Xylella fastidiosa μεταδίδεται με ορισμένα μικροσκοπικά έντομα-φορείς (τζιτζικάκια) τα οποία ανήκουν στις οικογένειες Cercopidae και Cicadellidae. Στη μεσογειακή λεκάνη, ο κυριότερος φορέας είναι το τζιτζικάκι Philaenus spumarius, το οποίο έχει βρεθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα πρώτα αποτελέσματα από δώδεκα ελληνικές ποικιλίες που δοκιμάζονται για την ανθεκτικότητά τους στη μολυσμένη περιοχή (Απουλία) της Ιταλίας.

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω αλλά και τα νεώτερα στοιχεία που έχουν προκύψει τόσο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όσο και στη δική μας, θα παρουσιαστούν στην ενημερωτική διάλεξη με ομιλητή τον Δημήτρη Δήμου, Γεωπόνο-Ιολόγο Φυτών (MSc), τ.Δ/ντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αργολίδας και συγχρόνως Πρόεδρο του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας.

EpidavrosNews