Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορονοϊού.
Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα χορηγούνται οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού σε 10 νοσοκομεία θα ανακοινωθούν σήμερα. Οδηγίες της Μ. Γκάγκα για όσους έχουν συμπτώματα.
Την έναρξη της χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού. Η χορήγηση θα γίνεται σε 10 νοσοκομεία της Ελλάδας και τα κριτήρια θα προσδιοριστούν απόψε με το άνοιγμα και της πλατφόρμας ώστε οι γιατροί να χορηγούν αιτήματα ασθενών για την λήψη της θεραπείας.
Στα υπόλοιπα θέματα της ενημέρωσης, την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου το δίμηνο Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, προβλέπει το ECDC, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, είναι σημαντικό να μειώσουμε τις μολύνσεις, και θα δούμε μέσα στις επόμενες μέρες την απόδοση των μέτρων.
Ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρο νέων κρουσμάτων σημείωσε μικρή αύξηση την τελευταία εβδομάδα και έφτασε στις 6700, ενώ αυξάνονται οι διασωληνώσεις και οι νεκροί. “Είναι εντυπωσιακό ότι παρά τα αρνητικά στοιχεία παρατηρείται κλίμα εφησυχασμού. Έχουμε ήδη 54.000 ενεργά κρούσματα” σημείωσε η καθηγήτρια.
Η πίεση στον ΕΣΥ θα κρατήσει για αρκετές εβδομάδες και θα αργήσουμε να δούμε κάμψη των θανάτων. Παρατηρείται δε υψηλή θνητότητα σε περιοχές με ανεμβολίαστους ηλικιωμένους.
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ακόμη ότι στα παιδιά σχολικής ηλικίας, 9 στα 10 κρούσματα εντοπίζονται λόγω του self test και τόνισε την αξία των τεστ.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι έχουμε 4500 ασθενείς που νοσηλεύονται και έχουμε κατά μέσο όρο 405 εισαγωγές την ημέρα και χθες 490, αριθμός ρεκόρ των τελευταίων μηνών. Επίσης στο 88% έφτασε η πληρότητα των ΜΕΘ covid κι αυτό μετά από αύξηση των κρεβατιών.
Ανέφερε ακόμη ότι από την αρχή του Σεπτεμβρίου χάθηκαν 84 άτομα κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Σ’ αυτό το σημείο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μετά από μελέτες διαπιστώθηκε γενετική προδιάθεση στους νέους ο οποίοι νοσούν σοβαρά.
Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι “Θα πρέπει να κρατάμε τα μέτρα και να μην ερχόμαστε σε επαφές με άτομα που δεν τα τηρούν. Θα πρέπει να πηγαίνουμε γρήγορα στο γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα. Ειδικά στη Β. Ελλάδα παρατηρείται καθυστέρηση στην επίσκεψη στο γιατρό”.
Να επισημάνουμε ότι οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ σημειώνουν ότι δεν πάμε άμεσα στο νοσοκομεία εάν δεν έχουμε ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα. Αυτό ίσως να μπερδεύει όσους νοσούν και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής επαφή με τον γιατρό μας.