ΚΚΕ για τις φωτιές στον Δ.Επιδαύρου : Tεράστιες ελλείψεις σε έργα αντιπυρικής προστασίας.
Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη περιοχή του δήμου Επιδαύρου Αργολίδας – αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας – η μια σε αγροτοδασική περιοχή κοντά στον οικισμό Γκάτζια, με την εκκένωση προληπτικά του οικισμού και καταστρέφοντας περιουσίες (κύρια ελιές) και η άλλη στη χωματερή του δήμου, στο Λυγουριό Αργολίδας, αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά τις τεράστιες ελλείψεις σε έργα αντιπυρικής προστασίας.
Οι φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων, που προσπάθησαν να σώσουν όσες περισσότερες παρουσίες μπορούσαν και να μην έχουμε αλλά καταστροφικά αποτελέσματα, δεν αρκούν μπροστά στις χρόνιες και τραγικές ελλείψεις στη πυροπροστασία και στη πυρόσβεση.
Οι πυρκαγιές που επαναλαμβάνονται με τεράστιες ζημιές χρόνο με το χρόνο, δείχνουν πως ο ένοχος δεν είναι άλλος από την πολιτική που βάζει τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος στο ζύγι του κόστους – οφέλους για το κεφάλαιο και το κράτος του. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί, όση στάχτη κι αν σκορπίσουν περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ή περί «ανθρώπινης αμέλειας» και άλλα παρόμοια.
Αυτή η πολιτική έχει ως «φυσική προέκταση» τη σταθερή υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, την αποψίλωση της δασικής υπηρεσίας από αρμοδιότητες, κονδύλια και προσωπικό, την απουσία σχεδιασμού από το κράτος για την ουσιαστική προστασία του φυσικού πλούτου, της ανθρώπινης περιουσίας και ζωής, με τις αναγκαίες υπηρεσίες, πόρους και μέσα.
Επιπλέον ο πολυκερματισμός των αρμοδιοτήτων όσον αφορά την πρόληψη, (οι δασικές εκτάσεις είναι ευθύνη του Δασαρχείου, δημοτική και αγροτική οδοποιία του Δήμου και το επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας), τα ελάχιστα και καθυστερημένα κρατικά κονδύλια για την πυροπροστασία συνυπάρχουν με ένα μη ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης από την τοπική διοίκηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν για φέτος τα δασαρχεία όλης της χώρας για τα απολύτως στοιχειώδη έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. Ευρώ για όλη την Ελλάδα!
Να λοιπόν ποιος είναι ο «εμπρηστικός μηχανισμός» που βρίσκουν τα λαϊκά στρώματα στα απομεινάρια των κάθε είδους καταστροφών: Το καπιταλιστικό κέρδος και τα όσα αυτό προκαλεί, το αστικό κράτος που το υπηρετεί, από την κυβέρνηση και τα υπουργεία μέχρι την περιφερειακή και την τοπική διοίκηση.
Αυτόν τον «μηχανισμό» χρειάζεται να αντιπαλέψει ο λαός, παλεύοντας για την ουσιαστική ενίσχυση, με ευθύνη του κράτους, της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα η πάλη του να συνδεθεί με τον αγώνα για να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων που κάνουν μπίζνες σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού, να γίνει η γη κοινωνική ιδιοκτησία, να απαγορευτεί σ’ αυτήν κάθε επιχειρηματική δράση.
Απαιτείται η κυβέρνηση, περιφερική και δημοτική αρχή να πάρουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή εκδήλωσης νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα στην περιοχή και να προχωρήσουν σε:
-Την πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άλλων οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων και την αποζημίωσή τους στο 100%.
-Την απαλλαγή των πληγέντων, από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
-Τη δημιουργία νέου, σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου πυρόσβεσης για όλο το νομό με κύριο προσανατολισμό το βασικό πυροσβεστικό μέσο, που είναι οι επίγειες δυνάμεις πλήρως επανδρωμένες και στελεχωμένες με όλα τα απαραίτητα μέσα.
-Την προστασία του εδάφους των καμένων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με όλα τα απαιτούμενα έργα.
-Τη μη αλλαγή στο χαρακτήρα και τη χρήση γης, την προστασία από καταπατήσεις, εκχερσώσεις και άλλες προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα των καμένων δασικών εκτάσεων.
-Την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για το σύνολο των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας σε όλα τα κλιμάκια του νομού Αργολίδας -Ναυπλίου, Άργους, Κρανιδίου- (ανθρώπινες συνθήκες στις πυροσβεστικές εγκαταστάσεις, αναλώσιμα υλικά και μέσα, προστασία του στόλου από τις καιρικές συνθήκες κ.α.)
-Την πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία. Την κατάργηση των πολλών εργασιακών σχέσεων με μονιμοποίηση όλων των Πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης και των εποχικών.