Σπάει το φράγμα των 3 ευρώ το κιλό η τιμή του ελαιολάδου.
Ωστόσο φαίνεται πως το εγχώριο εµπόριο αδυνατεί να ακολουθήσει το γρήγορο βηµατισµό της Ιταλίας και ειδικά της Ισπανίας, στην οποία τις τελευταίες εβδοµάδες τα εξτρίσιµα ελαιόλαδα έχουν πληρωθεί σε επίπεδα τιµών άνω των 3,30 ευρώ το κιλό, µε τη µέση τιµή να διαµορφώνεται πάνω από τα 2,70 ευρώ.
Όπως εξηγούν παραγωγοί στην Agrenda, πράγµατι διαγωνισµοί στη Λακωνία και την Κρήτη έχουν δώσει τιµές στα 3,05 και 3,12 ευρώ αντίστοιχα, όµως το στοιχείο της διστακτικότητας είναι επίµονο, µε τον συνολικό όγκο που διακινείται να µην είναι αρκετός ώστε να καθιερώσει αυτά τα επίπεδα. Έτσι, η µέση τιµή στη Λακωνία παραµένει στα 2,95 ευρώ το κιλό, ενώ η Κρήτη πλησιάζει τα 2,90 ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα που πληρώνεται η βιοµηχανική ελαιοπαραγωγή της Ισπανίας, η οποία όπως σηµειώθηκε διαµορφώνει υψηλότερα επίπεδα τιµών για προϊόν αντίστοιχο µε το ελληνικό.
Την ίδια στιγµή, η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ευρώπη και τον κόσµο έχει καταγράψει αύξηση 5,8% από την προηγούµενη ελαιοκοµική χρονιά, µε τις εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Συµβουλίου Ελαιοκοµίας (IOC) σε ένα µετριοπαθές σενάριο να διατηρούν µέρος των κεκτηµένων και στην τρέχουσα περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται πως δεν µπορεί να εισέλθει σε αυτόν τον ανοδικό κύκλο.
Τα τελευταία στοιχεία του IOC πέραν της θετικής για τις ισορροπίες της αγοράς καταγραφής των επιπέδων κατανάλωσης του ελαιολάδου, αποτυπώνουν και µια ανοδική πορεία των τιµών στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Ισπανίας και της Ιταλίας µε αύξηση 17,1% και 50% αντίστοιχα.
Την ίδια στιγµή, η πορεία των τιµών στην Ελλάδα για τον τελευταίο µήνα του 2020, διαµορφώνουν µέση τιµή στα 2,33 ευρώ το κιλό µε πτώση 1,1% συγκριτικά µε την αντίστοιχη περίοδο το 2019. Μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση της τιµής στην Τυνησία, µια χώρα η οποία επίσης διαθέτει τον βασικό όγκο παραγωγής της προς χύµα εξαγωγή µε τις τιµές να υποχωρούν κατά 18%.
Η Κίνα διπλασιάζει τις εισαγωγές της
Υποχωρούν τα µερίδια του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά της Κίνας, έναντι ανταγωνιστριών χωρών της ΕΕ, παρά το ότι η αχανής χώρα φαίνεται ότι έχει αυξήσει την κατανάλωση των έξτρα παρθένων. Σύµφωνα µε τον IOC, η αγορά της Κίνας από το 2015 έως το 2019, αύξησε 55% σχεδόν τις εισαγωγές της. Πλέον η χώρα διατηρεί µερίδιο εισαγωγών 4% στις παγκόσµιες αγορές µε τις ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου που καταφθάνουν στην Κίνα να υπολογίζονται στους 55.580 τόνους. Την τελευταία χρονιά η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές της κατά 13% περίπου, µε την Ισπανία να καθιερώνεται πλέον ως ο βασικός προµηθευτής της, ενισχύοντας κατά 17% τις ποσότητες, ενώ η Ελλάδα υποχώρησε κατά 35,6%. Πάντως η Κίνα βρίσκεται στην έκτη θέση στη λίστα των χωρών µε τις μεγαλύτερες εισαγωγές ελαιολάδου, µετά τις ΗΠΑ, ΕΕ, Βραζιλία, Καναδά.