Η Επίδαυρος του Carl Rottmann κτυπήθηκε από συλλέκτες τριών ευρωπαϊκών χωρών.

0
epidavoscarlRottmann

Το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου στη φθινοπωρινή δημοπρασία της Cypria, συλλέκτες από τρείς Ευρωπαϊκές χώρες κτυπούσαν την Επίδαυρο του Carl Rottmann. Ο πίνακας ανήκει στα προπαρασκευαστικά έργα του Ελληνικού Κύκλου τον οποίο είχε χρηματοδοτήσει ο Λουδοβίκος ο 1ος της Βαυαρίας και σηματοδοτεί τη φιλοδοξία του Γερμανικού έθνους που τον 19ο αιώνα θεωρούσε τον εαυτό του απόγονο και συνεχιστή του αρχαιοελληνικού πνεύματος. Όταν έπεσε το σφυρί, οι συλλέκτες που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για να αποκτήσουν το έργο είχαν καταφέρει με τα κτυπήματα τους να τετραπλασιάσουν την αρχική του τιμή.
Μέσα σε λίγα λεπτά, η τιμή της Επιδαύρου από την αρχική εκτίμηση των 10.000 ευρώ είχε ξεπεράσει τις 41.000 ευρώ πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη τιμή πώλησης της δημοπρασίας.
O δημιουργός της, Carl Rottmann, συγκαταλέγεται στους Γερμανούς Masters του 19ου αιώνα έργα του οποίου βρίσκονται σε σπουδαία μουσεία της Γερμανίας και κατά καιρούς παρουσιάζονται σε διεθνείς διοργανώσεις και αφιερωματικές εκθέσεις σε εμβληματικά μουσεία όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η Cypria απέκτησε το έργο για τη συλλογή του φθινοπωρινού Fine Arts Sale που δημοπρατήθηκε στο Roof Terrace του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία από ιδιωτική Βρετανική συλλογή.
«Πέρα από την καλλιτεχνική αξία του έργου, η Επίδαυρος του Rottmann αποτέλεσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποκτήματα της Cypria για συλλέκτες που γνωρίζουν και εκτιμούν τον Rottmann αλλά και για επενδυτές που αναζητούν μεγάλες ευκαιρίες,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Cypria.
«Το γεγονός ότι τετραπλασίασε την τιμή της εντός λίγων μόνων λεπτών φέρνει στην επιφάνεια την επενδυτική διάσταση της δημοπρατικής αγοράς έργων τέχνης για την οποία η καλλιτεχνική αξία των έργων αποτελεί μεν ζητούμενο παραμένει δε μία από πολλές παραμέτρους που επιφέρουν στην συγκεκριμένη αγορά την εμπορική της φύση και σημασία».

Αφήστε μια απάντηση