Νικολάκου: Εταιρείες κινέζικων συμφερόντων θέλουν να αγοράσουν χιλιάδες στρέμματα ελαιοδέντρων – Ενδεχομένως τεχνητή η πτώση τιμής.
Η πτώση της τιμής του ελαιολάδου αλλά και οι πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές στη χώρα μας αλλά και στην Πελοπόννησο -ασφαλώς και στην Αρκαδία- έχουν φέρει πολλούς αγρότες σε αδιέξοδο. Το θέμα έθιξε η κυρία Ντίνα Νικολάκου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση στο Άστρος για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές στην περιοχή.
Η κυρία Νικολάκου είπε κατά την τοποθέτησή της, ότι έχει την πληροφορία πως μεγάλες εταιρίες κινεζικών και άλλων συμφερόντων, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, κάνουν προτάσεις σε ελαιοκαλλιεργητές να πουλήσουν ουσιαστικά κοψοχρονιά τα ελαιόδεντρά τους. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση όπου γίνεται ένα deal για 40.000 ελαιόδεντρα, ενώ μίλησε συγκεκριμένα για τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
Η κυρία Νικολάκου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως η πτώση των τιμών να είναι «τεχνητή» και ότι πρέπει να θωρακιστεί η τοπική αγορά και η τοπική μας οικονομία.
Ακολούθησε η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Τζινιέρη που μεταξύ άλλων ανάφερε ότι η τιμή ελαιόλαδου στην Αρκαδία και στη Μεσσηνία είναι 2,10 ευρώ, ενώ στη Λακωνία φτάνει τα 2,20 ευρώ.
Ο Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι «Εγώ είχα μαζέψει για πολλά χρόνια ελιές. Σήμερα η κατάσταση είναι οδυνηρή και στα χωριά και στις πόλεις. Η μια αιτία είναι η επέκταση των ελαιώνων σε Ισπανία και Αφρική, το δεύτερο είναι το χύμα ελαιόλαδο
Το κράτος να αναλάβει μια εκστρατεία προώθησης, να ψάξει για νέες αγορές, να δει το βιολογικό λάδι, να ελαφρύνει το κόστος των ελαιοπαραγωγών, να δούμε το θέμα του ΕΛΓΑ με τις ζημιές. Αν υπάρξει κάποτε σε αυτό τον τόπο κεντρική πολιτική ελαιόλαδου. Αυτό που συμβαίνει με τις εκθεσούλες καλά είναι, αλλά δεν είναι κεντρική πολιτική ελαιόλαδου».